Asociația Tineri pentru Dezvoltare Durabilă în Europa la ONGFest 2015

18 mai 2015
Blog  2

11218485_838256609586758_2983181655899075417_nPe 9 și 10 mai, parcul Herăstrău a găzduit cea de a treia ediție a evenimentului ONGFest, cel mai de anvergură eveniment al sectorului neguvernamental din România. Pe cele două alei ale parcului de la intrarea Charles de Gaulle au fost special amenajate corturi și standuri, pentru ca peste 130 de organizații neguvernamentale din România și 33 din afara țării să poată realiza activități nonformale și să poată interacționa cu vizitatorii.

Asociația Tineri pentru Dezvoltare Durabilă în Europa a participat pentru prima dată la eveniment, experiența fiind una inedită, oferindu-ne prilejul perfect de a ”comunita” cu vizitatorii. Aceștia au fost extrem de deschiși, primind informațiile noastre, ascultând și înțelegând importanța educației, culturii și a unui mediu înconjurător sănătos. Au împărtășit cu noi experiențele și nevoile lor. Oamenii părăseau cortul nostru zâmbind și urându-ne succes, iar astfel am adunat ambiție și forță de muncă.

Flavia, artista echipei ATDDE, a avut grijă să imortalizeze activitățile echipei noastre, transpunându-le în notițe vizuale. Desenele ei realizate în timp real au declanșat admirația trecătorilor care s-au întors să le vadă finalizate.

O parte dintre voluntari au cutreierat parcul și au vorbit cu oamenii despre proiectele ATDDE, despre educație și despre cum putem să diminuam poluarea mediului înconjurător, invitându-i la cortul nostru.

1518020_838256412920111_8740992695468713267_nÎn fața cortului s-a dat startul unui joc numit labirintul, ce implica dezvoltarea spiritului de echipă, precum și a unor competențe precum comunicarea, gândirea strategică sau rezolvarea de probleme. Toți participanții la joc trebuie să traverseze un ”labirint” invizibil într-un timp limită dat, de fiecare dată când se lovesc de un obstacol fiind nevoiți să se întoarcă la start. Dacă timpul stabilit expiră, labirintul prin care trebuie să treacă toată echipa se schimbă. Jocul este inspirat din procesele prin care trecem în viața personală și profesională, când uneori trebuie să o luăm de la capăt pentru a putea reuși. Pentru că au fost mulți doritori de a experimenta, au fost create două echipe pentru două jocuri.

O altă activitate pe care am desfășurat-o a fost destinată copiilor isteți, invitați în cortul ATDDE pentru a testa exercițiile de pe platforma www.e-istet.ro. Platforma oferă teste online la matematică și limba română pentru elevii din clasele 1 – 4 în vederea pregătirii acestora pentru evaluarea națională.  Testele interactive și interesante le-au captat atenția copiilor, care au renunțat câteva minute la joacă pentru a se distra și învăța în același timp.

11219128_838256506253435_1700999654472859626_n

Ziua de duminică a început sub un cer gri și picături de ploaie. Contrar așteptărilor noastre, vremea urâcioasă nu a alungat vizitatorii, încântați să se implice în activitățile propuse de noi.

Momentul cheie al zilei a fost concertul susținut de doi dintre voluntarii Asociației Tineri pentru Dezvoltare Durabilă în Europa, pe scena de la intrarea în parc. Ritmul chitării și vocea celor doi ne-a umplut de emoție, iar ei s-au bucurat de aplauzele tuturor.

Cu toții am învățat lucruri noi, am împărtășit experiențe cu oameni dornici de a schimba ceva în comunitate, profitând de fiecare ocazie pentru a ne dezvolta personal și de a primi idei noi și feedback din partea vizitatorilor.

”A fost prima oară când am participat la Festivalul Organizațiilor Neguvernamentale, o experiență plăcută, care mi-a oferit simțul de apartenență la o comunitate de oameni frumoși, cu idei inovative, care cred în ei și în misiunea lor și nu se feresc să o împărtășească cu ceilalți. Atmosfera destinsă, voia bună și, mai ales, interacțiunea cu copiii au fost doar câteva dintre ingredientele unui weekend reușit în calitate de voluntar al ATDDE la ONGFest 2015.”- Andreia Chicoș

”A fost o experiență deosebită, deoarece am avut ocazia să vorbesc cu vizitatorii despre proiectele și direcțiile de dezvoltare ale asociației. Oamenii au fost foarte deschiși și au apreciat inițiativele noastre. Cu părinții și copiii din clasele 1 – 4 am discutat despre educație, despre emoțiile evaluării naționale și despre cum i-ar putea ajuta pe elevi testele online oferite de platforma e-istet.ro. Le-am vorbit despre avantajele testelor online la matematică și limba română și am invitat copii să le încerce pe tablete. Am stat alături de ei și am observat dibăcia lor față de tehnologie, plăcerea de a lucra în această manieră, iar ei mi-au spus că o să exerseze și acasă. Cei cu o vârstă mai mică ni s-au alăturat și au colorat personaje prezente în testele oferite de platforma educațională e-isteț.

M-am bucurat de fiecare clipă a acestei experiențe, am cunoscut oameni noi, care ne-au urat succes în inițiativele noastre, copii dornici să învețe, am primit zâmbete, lucruri care m-au umplut de energie și țin să mulțumesc asociației și oganizatorilor ONGFest pentru această oportunitate.”- Andreea Badea

2 responses on “Asociația Tineri pentru Dezvoltare Durabilă în Europa la ONGFest 2015

  1. lavinia spune:

    mie imi plac testele si imi doresc sa am 222 pagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Septembrie
Analize. Statistici. Comparatii