Ce sunt testele PISA?
PISA este o evaluare standardizată internaţional, proiectată împreună de către ţările participante. Iniţialele PISA reprezintă Programme for International Student Assessment (Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor), iniţiat de către Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD). Există cinci cicluri de testare deja administrate la nivel internaţional, cu finalizare în anii: 2000, 2003, 2006, 2009 și 2012. În prezent se explorează deja posibilităţile de optimizare a testărilor pentru ciclul 2015.
Ce se testează?
Testările PISA sunt destinate copiilor de 15 ani și acoperă trei domenii principale: citire/lectură, matematică și ştiinţe. În urma procesării şi interpretării rezultatelor din testarea principală, se realizează un profil de bază al cunoştinţelor şi deprinderilor elevilor testaţi. Aceste informaţii (indicatori contextuali referitori la relaţia dintre rezultatele elevilor şi caracteristicile şcolii lor, precum şi indicatori ai tendinţei, ilustrând modul în care se schimbă rezultatele/performanţele elevilor de-a lungul timpului) vor fi puse la dispoziţia factorilor de decizie şi a opiniei publice.
Aceste domenii sunt investigate în termenii stăpânirii cunoştinţelor şi deprinderilor de bază, necesare în viaţa adultă, pentru educaţia permanentă, pentru piaţa muncii etc. și nu din perspectiva stăpânirii curriculei şcolare. Evaluarea competenţelor trans-curriculare este o parte integrată a PISA.
Importanța testelor PISA în România
România participă, începând cu anul 2001, la acest program iniţiat de OECD. Începând din 2000, s-a implementat în încă 11 ţări. România a luat parte în Proiectul internaţional PISA începând cu luna septembrie 2000. În cadrul celei de-a doua etape de testare, din februarie 2002 au fost testaţi aproximativ 5000 de elevi. La testările PISA din 2012, România a înregistrat o medie de 445 de puncte, situându-se sub media OECD de 494 și pe locul 45 din 65 de țări participante.
Remus Pricopie, ministrul Educației, a declarat faptul că „evaluările naționale ale elevilor din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, efectuate pentru prima dată în anul şcolar 2013-2014, vor fi concepute exact pe modelul testelor PISA.”
Platforma e-isteț.ro vine în întâmpinarea elevilor din ciclul primar, pregătind teste în conformitate cu modelul PISA, dezvoltându-le și competențele transversale. Chiar dacă testările PISA sunt destinate copiilor de 15 ani, pregătirea trebuie să înceapă încă din ciclul primar.
[…] Este o platforma educationala conceputa in conformitate cu programa scolara, dupa modelele PISA, TIMSS si PIRLS. Aceasta vine in ajutorul celor mici cu teste de pragatire pentru examenele […]