Rolul unui animal de companie în dezvoltarea copilului

5 martie 2015
Blog  2

Group of Pets_lr

Achiziționarea unui animal de companie pentru copilul tău poate avea o mulțime de avantaje în ceea ce privește dezvoltarea psihologică și socială a celui mic. Psihologii recomandă aducerea în casă a unui tovarăș de joacă din lumea necuvântătoarelor, mai ales că de cele mai multe ori copiii încep să solicite un frățior sau o surioară, iar când această variantă este refuzată, apare dorința de a avea prieten jucăuș. Un prieten ce va contribui la dezvoltarea unor calități și trăsături de personalitate.

Iată câteva beneficii aduse de un animal de companie în viața copilului și nu numai:

pisica-care-bea-lapte 1. Copilul învață și este obișnuit cu responsabilitatea

Animalul de companie are nevoie de hrană și apă, de curățenie în locul unde stă, trebuie să fie spălat și îngrijit, dus la veterinar și plimbat, are nevoie de atenție și afecțiune. În funcție de tipul de animal și proporțional cu vârsta copilului, va fi împărțită responsabilitatea în familie. Astfel, copilul poate avea un orar strict conform căruia să se ocupe de noul membru al familiei. Vor fi stabilite ore fixe când îl hrănește, zilele de curățenie și îngrijire, ore de plimbat, timp de joacă. În felul acesta, copilul învață să fie responsabil și să aibă grijă de partenerul lui de joacă.

Tot legat de responsabilizarea și programul copilului, plăcerea de a se juca cu noul prieten poate fi utilizată ca recompensă. Așadar, dacă cel mic își face curat în cameră, își face temele la timp și corect sau orice activitate care nu este chiar pe placul lui, poate fi recompensat cu timp de joacă alături de animalul de companie.

copil_si_caine2. Copilul învață să primească și să dăruiască afecțiune

Împreună cu animalul de companie, copilul își va exprima mai ușor emoțiile și va fi atent și la nevoile prietenului său. Conform psihologilor, există tendința de a umaniza animalul și de a îi atribui o serie de nevoi, dorințe și calități specifice omului, iar acesta îl va învăța pe copil valori precum loialitatea, empatia și altruismul.

Legătura dintre cei doi și responsabilitatea primită îi va crește considerabil stima de sine, iar prin această încredere câștigată, va deveni mai sociabil și mai înțelegător.

Singurătatea resimțită de un copil poate avea repercursiuni asupra personalității acestuia, însă într-un animal de companie va avea mereu un partener de joacă.

3. Copilul va petrece mai mult timp în aer liber, va face mai multă mișcare, deci va fi mai sănătos

Este bine cunoscut faptul că mișcarea și plimbările în aer liber constituie un factor important în menținerea sănătății atât fizice, cât și psihice. În cazul în care animalul de companie este un câine, joaca în parc îi va menține pe amândoi sănătoși și plini de viață. Își va consuma energia și nu va mai fi atât de concentrat pe năzbâtii. Ieșirea cu câinele sau alt animal de companie în locuri special amenajate va crea oportunități de a lega prietenii cu alți copii, de a socializa mai mult și mai ușor.

Aducerea în familie a unui animal de companie este o decizie foarte importantă, părinții fiind conștienți de faptul că acesta aduce responsabilități pentru toți. Creșterea lui necesită,  în funcție de tipul de animal, atenție afectivă, îngrijire și igienizare, plimbări în aer liber și vizite permanente la veterinar, însă beneficiile sunt pe măsură. Conform studiilor s-a dovedit că acei copii care au un animal de companie sunt mai sociabili, mai înțelegători, empatizează cu lumea din jur, sunt mai creativi și au o inteligență emoțională mai dezvoltată.

Povestește-ne despre animalul tău de companie !

2 responses on “Rolul unui animal de companie în dezvoltarea copilului

  1. baciu ionel spune:

    am nevoie de o evaloare nationala la limba romana engleza fizica biologie matematica

  2. baciu ionel spune:

    am nevoie de evaloare nationala de clasa a IV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Noiembrie
Analize. Statistici. Comparatii