Platforma online – completare a educaţiei tradiţionale

28 august 2014
Categorie
Educație
Blog  0

În zilele noastre este din ce în ce mai greu să ai un management al timpului bine definit. De aceea, când vine vorba de învăţământ şi de volumul mare de informaţie, un sistem digital de management al acestuia devine pentru noi din ce în ce mai atractiv.

Soluţia pentru toate aceste lucruri este reprezentată de platformele online care sprijină procesul de învăţare individuală şi permit utilizatorilor să acceseze o serie de surse de informare sau de medii online de dezbatere, pe teme diverse.

Platformele online nu au doar rolul de a livra conţinut educaţional, ci în plus oferă şi caracteristici care imită funcţionarea unei instituţii clasice de învăţământ. Astfel că îşi fac destul de repede loc în sistemul de învăţământ, permiţând utilizarea mai eficientă a resurselor materiale cât şi umane.

Folosirea platformelor online oferă o serie de facilităţi şi avantaje, atât celor ce o administrează cât şi utilizatorilor:

-Administrarea utilizatorilor: urmărirea participării la cursuri, testarea şi evaluarea utilizatorilor, repartizarea de teme şi proiecte şi păstrarea rapoartelor pentru fiecare utilizator.

-Punerea la dispoziţie de instrumente educaţionale suplimentare: bloguri, forumuri de discuţii, mesagerie electronică, bibliotecă electronică, etc.

-Lecţiile virtuale pot beneficia de avantajele multimedia pentru a oferi utilizatorilor o vedere realistă asupra materiei predate. Pot fi utilizate mijloace audio şi vizuale, animaţii cât şi simulări, dar şi  conţinut de tip text.

-Posibilitatea de a accesa conţinutul suportului de curs de oriunde şi oricând, cu ajutorul computerului personal.

-În general, un material educaţional diversificat este reţinut în proporţie de 80% prin ascultare, vizionare şi interactivitate, astfel că folosirea metodelor pedagogice diverse susţine acest proces.

-Prezentare cât mai  concisă şi selectivă a conţinutului educaţional;

-Folosirea tehnologiilor dinamice diverse – acestea permit un feedback pronunţat, în timp real, şi evaluări formative şi sumative, calitative şi cantitative, realizate într-un mod facil şi de către evaluatori avizaţi.

Considerăm folosirea platformelor online ca metodă de învăţare ca fiind o metodă bună pentru cei ce sunt puternici motivaţi, ea venind în completarea activităţii didactice din sistemul de învăţământ,  dar pe care nu o poate înlocui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Septembrie
Analize. Statistici. Comparatii