Matematica este disciplina care ridică probleme celor mai mulţi elevi, fie că sunt în învăţământul gimnazial, fie liceal, spun rezultatele obţinute în urma testelor la matematică de la ultimele sesiuni ale Evaluării Naţionale şi Bacalaureatului.
Plecând de la această premisă, s-au iscat mai multe discuţii referitoare la gradul de dificultate al materiei predate la orele de curs, în mediul academic părerile fiind împărţite.
Într-un interviu pentru HotNews au fost menționate câteva din părerile unor specialişti consultaţi : „Nu cred că nivelul de dificultate este ridicat, ci că lipseşte componenta aplicativă şi legarea matematicii cu viaţa”, a declarat Mircea Miclea, psiholog şi fost ministru al Educaţiei.
Potrivit acestuia, „matematica este unul dintre asseturile şcolii din România. Matematica ne-a adus unde suntem în industria de IT”.
De cealaltă parte, Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic naţional de matematică, susţine că „modalitatea de transmitere a informaţiilor trebuie modificată”.
„Faptul că la toate testele PISA am ieşit constant pe ultimul loc în Europa spune foarte multe despre gradul de dificultate care nu e nici pe departe cât ar trebui să fie”, susţine Ileana Mihaela Crăciun, şef Lucrări colectiv Geometrie, Universitatea de Construcţii Bucureşti.
Ca o soluţie la această problemă identificată, am dezvoltat platforma E-isteţ. Pe această platformă sunt disponibile teste la matematică care ajută şi stimulează elevii să utilizeze matematica în moduri care răspund nevoilor de zi cu zi. În acelaşi timp, testele la matematică de pe platforma noastră solicită elevii să utilizeze procesele cognitive pentru a putea face faţă şi rezolva subiecte care relevă întocmai situaţii reale, înţelegând astfel şi aplicabilitatea practică.