Ce sunt testele PIRLS?
Testele PIRLS (Progresul în Studiul Internațional al Alfabetizării la Citire/ Lectură) au fost implementate pentru prima dată în 2001 și evaluează nivelul de înțelegere a textului citit (engl. reading comprehension), fiind concepute pentru elevii clasei a IV-a. Testarea este dată regulat, din 5 în 5 ani. Recent, începând cu anul 2011, a fost introdusă și evaluarea prePIRLS, aceasta fiind o versiune mai puțin dificilă a testelor PIRLS concepute inițial.
Conceptul de alfabetizare la citire desemneză abilitatea de a înțelege și de a utiliza formele limbii scrise cerute de către societate și valorizate de către individ. Alfabetizarea la citire/ lectură (achiziția capacităților de bază pentru citire) este considerată unul dintre procesele fundamentale în cadrul școlarizării, întrucât constituie baza învățării tuturor celorlalte discipline de studiu.
Ce se evaluează?
Evaluarea PIRLS vizează eficiența strategiilor de citire/ lectură utilizate de către elevi. Testele PIRLS sunt alcătuite din itemi cu alegere multiplă (aproximativ 7-8) și din itemi cu răspuns construit (aproximativ 4-5). Acestea se axează în principal pe procesele de comprehensiune la citire:
Tipuri de sarcini: identificarea informațiilor revelante pentru scopul procesului de citire; urmărirea unor idei specifice; căutarea definițiilor unor cuvinte/ expresii; identificarea timpului/ locului unei povestiri; identificarea temei și a ideii principale.
Tipuri de sarcini: formularea concluziei unei serii de argumente; descrierea relațiilor dintre două personaje.
Tipuri de sarcini: compararea informațiilor din text; distingerea mesajului global sau al temei textului.
Tipuri de sarcini: evaluarea probabilității ca evenimentele descrise să aibă loc în realitate; determinarea perspectivei autorului cu privire la ideea centrală a textului.
Scopurile majore ale citirii sunt:
De ce PIRLS?
În cazul României, rezultatele la testările PIRLS sunt destul de slabe, acest lucru fiind cauzat de factori precum lipsa de lectură generalizată, schimbarea succesivă a programelor sau lipsa de obișnuință a elevilor români de a citi la prima vedere texte de dimensiuni largi.
De aceea, considerăm necesar ca elevii români să se poată pregăti pentru tipul acesta de testări, care să permită alinierea învățământului românesc la standarde internaționale. În acest sens, platforma e-istet.ro vine în întâmpinarea elevilor cu modele de teste aflate în concordanță cu metodologia folosită în evaluările PIRLS.