Principala activitate care stă la baza educației oricărui copil este studierea limbii materne, în cazul țării noastre, limba română. Cunoașterea optimă a vocabularului și a gramaticii limbii vorbite este necesară în orice situație, atât socială, cât și profesională. În clasele primare, studierea limbii și literaturii române are rolul de a dezvolta capacitatea copiilor de a comunica oral și scris, precum și de a îmbunătăți calitatea auzului fonematic (abilitatea de a pronunța și de a înțelege sunetele într-un mod auditiv și corect).
Pe lângă studiu, un element esențial învățării este reprezentat de verificarea cunoștințelor. Astfel, în perioada învățământului primar, elevii vor trece prin două evaluări la nivel național, la sfârșitul claselor a II-a, respectiv a IV-a. În ceea ce privește evaluarea la limba și literatura română, un comunicat de presă al Ministerului Educației prezintă în ce constă aceasta: „evaluarea competențelor fundamentale la finalul clasei a II-a constă în administrarea a trei teste vizând evaluarea competențelor de receptare a mesajelor citite și evaluarea competențelor de producere a mesajelor scrise”. Aceste teste au loc în aceeași zi, între ele fiind o pauză de câte 10 minute. La sfârșitul clasei a IV-a, evaluarea națională constă într-un test care măsoară capacitățile de înțelegere a unui text scris în limba română. Conform Ministerului Educației, testele de la evaluarea națională pentru clasa a II-a pot fi rezolvate în 25 de minute, iar cele pentru clasa a IV-a pot fi rezolvate în 60 de minute.
Pentru a obișnui copiii cu aceste teste, platforma educațională e-isteț va pune la dispoziție o serie de teste online la limba română. Acestea sunt similare celor date la evaluarea națională și oferă copiilor o viziune exactă asupra examenelor pe care urmează să le susțină.