Evaluarea națională – acum la standarde internaționale

legeaeducatieinationale

Conform metodologiei  de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale, elaborată de către Comisia naţională de desfăşurare a evaluării naţionale există mai multe reglementări. Evaluarea Naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidaţii proveniţi din învăţământul de stat, cât şi cei din învăţământul particular au dreptul să susţină Evaluarea Naţională fără taxă. Subiectele pentru Evaluarea Naţională sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în subordinea Ministerului Educaţiei.  Tot potrivit metodologiei, subiectele de examen trebuie „să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele pentru Evaluarea Naţională”, să aibă un nivel mediu de dificultate şi să permită rezolvarea lor în 120 de minute.

Odată cu noile reglementări aduse la Legea educaţiei, Legea nr.1/2011, s-a modificat şi calendarul de introducere a noilor forme de evaluare naţională, începând cu generaţiile de elevi care intră în clasa a V-a, respectiv în clasa a IX-a , în anul şcolar 2015-2016.

„Nu respingem conceptul de abordare interdisciplinară a examenelor, dar nu îl poţi aplica fără pregătire prealabilă. De aceea, primul an în care vor fi susţinute examenele după modelul evaluărilor PISA va fi 2019”, a explicat Pricopie.

Aşadar , Legea educaţiei (nr. 1/2011) introduce noi forme de susţinere a examenelor de evaluare naţională, admitere la liceu şi bacalaureat, forme care pleacă de la conceptul de transdisciplinaritate. În acelaşi timp, a mai explicat el , din punct de vedere pedagogic, nu se poate concepe o modalitate de evaluare fără ca ea să se coreleze cu modalitatea de predare, a mai declarat Pricopie, conform Mediafax.

Astfel începând cu 2013-2014 a fost introdusă în sistemul naţional de educaţie, o nouă metodă de predare pentru ciclul primar, ca mai apoi, în următorii ani să fie extinsă şi la celălalte cicluri de studii.

Introducerea evaluărilor la clasele  a II-a, a IV-a şi a VI-a începând cu anul şcolar 2013-2014 vor permite elevilor să se pregătească în timp util pentru noua formă de evaluare stipulată de Legea nr.1 din 2011, concepută după modelul testelor internaţionale de tip PISA.

6 responses on “Evaluarea națională – acum la standarde internaționale

  1. […] aceste teste sa le rezolve pentru a vedea cat de buni sunt in acest moment. Aceste teste de evaluare nationala pentru copii sunt excelente deoarece cei mici vor invata cum sa dea adevaratele examene, care sunt metodele de […]

  2. […] aceste teste sa le rezolve pentru a vedea cat de buni sunt in acest moment. Aceste teste de evaluare nationala pentru copii sunt excelente deoarece cei mici vor invata cum sa dea adevaratele examene, care sunt metodele de […]

  3. roxana spune:

    ma-m descurcat la ea sunt o eleva de nota 10

  4. ioana spune:

    Se vede 🙁 … scrii foarte corect…

  5. Ora Exacta spune:

    Buna pagina. Super continut, la fel si design. Intr-un cuvant, aveti un site cu care va puteti mandri!

  6. Sunt foarte utile aceste teste. Astfel poate vom aveam si noi profesionisti calificati la standarde europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Septembrie
Analize. Statistici. Comparatii