E-istet.ro, mai aproape de tradiții

25 mai 2017
Blog  1

      În ziua de astăzi, tehnologia a devenit parte integrantă a vieții noastre. Suntem aproape dependenți de telefoane inteligente și tablete, munca zilnică decurge în fața unui laptop, citim știrile pe internet și tot de aici ne facem cumpărăturile sau ne plătim facturile. Am învățat să ne folosim de tehnologie și de avantajele ei atât pentru noi, cât și pentru cei mici. Copiii din ziua de azi s-au născut într-o eră a tehnologiei în plină dezvoltare, sunt foarte atrași de gadgeturi și de calculator. Dacă nouă ne ușurează munca și ne menține informați, pe ei îi poate ajuta să se dezvolte intelectual.

      Pornind de la această premisă și considerând că este o metodă nouă și eficientă de a folosi tehnologia în favoarea copiilor, Asociația Tineri pentru Dezvoltare Durabilă în Europa a dezvoltat proiectul e-istet, creând o platformă cu teste online la matematică și română pentru clasele 1-4 în vederea pregătirii pentru evaluarea națională și a dezvoltării competențelor transversale.

       Cu toate acestea, considerăm important să încurajăm dezvoltarea celor mici nu numai prin metode noi și interactive, dar și prin cele tradiționale, astfel încât să îi învățăm să exploreze cultura, tradițiile sau meșteșugurile generațiilor anterioare.

banner e-istetPe această cale, ATDDE susține implicarea noilor generații în activități de valorizare a patrimoniului cultural prin implementarea proiectului ”Cultura romă: conservarea și revitalizarea meșteșugurilor, parte a patrimoniului imaterial”, finanțat prin granturi SEE. Desfășurat pe o perioadă de șase luni, proiectul propune, alături de alte activități,   organizarea unor ateliere destinate elevilor, în cadrul cărora meșteșugari romi vor susține în fața acestora demonstrații de măiestrie artizanală. Astfel, meșteșugurile rome tradiționale vor fi aduse mai aproape de elevi, aceștia având posibilitatea de a înțelege îndeaproape principalele meserii rome tradiționale, precum olăritul, împletirea nuielelor, prelucrarea lemnului, a argintului sau a aramei. Scopul activității este acela de a-i ajuta să conştientizeze importanţa patrimoniului imaterial al minorităţilor etnice şi culturale și de a promova în fața acestora o atitudine pozitivă și nediscriminatorie față de etnia romă.DSC_6528

         Totodată, în cadrul proiectului, Asociația își propune să aducă tradițiile la îndemâna publicul larg prin realizarea unei platforme interactive online, unde vor fi expuse obiecte făurite de meșteșugarii romi împreună cu prezentarea fiecărui meșteșug în parte. Astfel, aceasta va permite utilizatorilor să se informeze cu privire la meșteșugurile tradiționale rome aflate în pericol de dispariție, contribuind, astfel, la conservarea acestora pe termen lung, în rândul generațiilor viitoare.

          Pentru detalii suplimentare legate de proiect și de desfășurarea acestuia, vă invităm să accesați site-ul oficial www.romaculture.ro, precum și pagina de Facebook www.facebook.com/romaculture.ro .

One response on “E-istet.ro, mai aproape de tradiții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Septembrie
Analize. Statistici. Comparatii