5 cărți practice pentru părinți

11 februarie 2015
Blog  1

Părinții sunt cele mai importante persoane în viața copilului. Ei sunt cei care îl educă, care îi insuflă valorile și principiile, cei care îl ajută să se descopere și să aibă încredere în propria persoană. Tocmai de aceea, meseria de părinte este cea mai grea, o meserie de la care nu îți iei niciodată concediu.

În momentul în care apare un copil în viața ta, nu vine cu instrucțiuni, iar singurul model pe care îl ai sunt părinții tăi. Însă generațiile diferă, de aceea este bine să înveți și din experiența celorlalți părinți, să cauți sfaturi în psihologie, să fii deschis și altor soluții verificate și utile.

Unde poți să găsești astfel de soluții date de psihologi și scoase din experiența altor părinți?

Iată 5 titluri de cărți care te pot ajuta în perioadele de criză sau în educația zilnică a copilului tău:

1.  Cum devenim părinți mai buni, Karen Skinulis

Iată un manual pentru părinți cu soluții verificate care funcționează. Problemele privesc copii de la 3-4 ani până la 12-13 ani. Te poate ajuta dacă întâmpini probleme precum:

– crizele de nervi                                                                                                             copii-nervosi

– minciunile

– limbaj neadecvat

– îmbufnare

– tv-mania

– obiceiuri proaste, dezordine, neasumarea responsabilităților

– teama de eșec

– certuri cu persoane din jurul lui

– manierele și mofturile la masă

– refuzul de a merge la somn

2. Educația copilului meu în 25 de tehnici, Meg Schneider

O carte care te îndrumă cum să acționezi atunci când apar probleme la vârstele cheie ale copilului: 4, 8-9, și 12 ani. Câteva dintre tehnicile propuse în cele 172 de pagini:

– Lasă copilul, controlează-te tu!

– Când a făcut o prostie începe cu punctele lui forte.

– Efectul șocului.

– Alege-ți singur pedeapsa.

-Nu uita să-ți ceri scuze.

Aceste tehnici te vor învăța ce să spui și cum să te porți față în față cu situațiile critice.

3.  Copiii învață ceea ce trăiesc. Educația care insuflă valori,  Dorothy Law Nolte și Rachel Harris

Cartea ne vorbește despre cum afectează mediul comportamentul copilului. Astfel, dacă cei mici trăiesc în ostilitate , vor învăța să fie agresivi, dacă sunt înconjurați de milă, vor învăța autocompătimirea. Dacă trăiesc în rușine se vor simți vinovați, iar toleranța îi va învăța răbdarea.

O carte care insuflă valori, plină de înțelepciune care cuprinde istorioare și este bună pentru copiii de orice vârstă.

4. Între părinte și copil, Dr. Haim G. Ginott

O carte ce se diferențiază prin idei originale și proaspete. Subiectele discutate au la bază sentimentele și comportamentul copilului. Vei afla cât de importantă e comunicarea și cum să comunici mai eficient. Principiile dezvoltate în această carte sunt aplicabile la orice vârstă, chiar și pentru adulți. Este un ghid de comunicare afectuoasă.

5.  Parenting sensibil și inteligent, Daniel Siegel si Mary Hartzell

Este o carte ce are ca scop să ajute părintele să înțeleagă cum poate clădi o relație armonioasă cu copilul. Acesta din urmă are nevoie de o educație sănătoasă, pozitivă și conștientă. Cartea va îndruma părintele să își recunoască problemele/traumele din propria copilărie și să le rezolve, pentru a putea oferi o educație controlată și pentru a construi o relație autentică bazată pe iubire și respect reciproc.

Conectarea cu copilul, atașamentul copilului față de părinte sau comunicarea emoțională sunt doar câteva dintre lucrurile pe care poți să le înveți și să le aplici împreună cu copilul tău.

Tu ce cărți ne recomanzi?

One response on “5 cărți practice pentru părinți

  1. Eumenio spune:

    Mulțumesc mult, doamna Corina! cembrățisări macgie și fetelor!Sebi, mulțumesc! Sănătate și ție și..toate bune!Doamna Mariana, mulțumesc din suflet pentru susținere! Vă eembrățișez cu mult drag!Mulțumesc mult pentru eencurajări, doamna Beatrice! Pupici prințesei dumneavoastră!Din suflet mulțumesc, doamna Anna! Mă bucur de tot ce e een jurul meu! Vă eembrățișez cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Noiembrie
Analize. Statistici. Comparatii