15 Ianuarie- ziua marelui poet, Mihai Eminescu

15 ianuarie 2015
Blog  0

 

eminescu_1Astăzi celebrăm 165 de ani de la nașterea celui mai mare scriitor român, Mihai Eminescu!

Este recunoscut prin poeziile sale, însă el nu a fost doar poet, ci și-a manifestat talentul și în proză sau implicându-se în jurnalismul românesc.

Mihai Eminescu s-a născut și a copilărit în Ipotești, județul Botoșani. Pleacă la Cernăuți pentru a începe școala gimnazială. Acolo îl cunoaște pe Aron Pumnul, profesorul de română.  Moartea acestuia marchează sufletul poetul, care la 16 ani debutează ca scriitor cu poezia La mormântul lui Aron Pumnul.

La 19 ani ( 1869) pleacă în Viena pentru studii, se înscrie la filozofie și devine membru al societății studențești România. Pe parcursul liceului publică prima poezie, Venere și Madona, și basmul Făt Frumos din Lacrimă în  revista Convorbiri Literare. Scrie câteva articole de politică națională la Federațiunea.

După terminarea liceului la Viena, devine student în Berlin. În 1874 se întoarce în țară fără să dea doctoratul. În 1875 îl cunoaște pe Ion Creangă, cel care îi trezește pasiunea pentru scris și îl introduce în Junimea.

În 1878 publică un număr de poezii în Convorbiri literare, printre care Povestea Codrului, Singurătate, Departe sunt de tine. Tot în același an devine redactor la ziarul Timpul , din București.

Din cauza bolii, Eminescu moare în data de 15 iunie 1889 și este înmormântat la cimitirul Bellu.

În ciuda trecerii timpului, opere precum Ce te legeni, Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, Luceafărul, Mai am un singur dor, Mortua est, Odă ( în metru antic) sau Revedere rămân și astăzi de actualitate, fiind citite încă de elevi, fie că este vorba de cei din ciclul primar, gimnazial sau liceal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Septembrie
Analize. Statistici. Comparatii